Codependency

Website van anonieme codependents

Introductie

Velen van ons worstelen met de volgende vragen: Wat is codependence? Ben ik codependent?

Wij verlangen exacte definities en diagnostische criteria voordat wij hierover een beslissing willen nemen. Maar zoals in onze Achtste Traditie staat is Anonieme Codependents geen professionele organisatie en wij geven geen definitie of diagnostische criteria voor codependence.

Wat wij vanuit onze ervaring wel bieden zijn de karakteristieke houdings- en gedragspatronen die ons leven als codependent beschrijven.

Wij geloven dat herstel begint met een eerlijke diagnose van onszelf. Wij zijn gaan accepteren dat wij niet in staat zijn om gezonde en liefdevolle relaties te onderhouden met anderen en onszelf.

Wij begonnen in te zien dat de oorzaak lag in al lang bestaande destructieve levenspatronen.

Welkom bij CoDA

CoDA is een herstelprogramma voor codependence waar wij onze ervaringen, kracht en hoop delen bij het vinden van vrijheid en rust in onze relaties met anderen en in de relatie met onszelf waar eerder sprake was van afhankelijkheid en verwarring.

De meesten van ons hebben gezocht naar manieren om de gevolgen van de conflicten in onze relaties en onze jeugd te overwinnen. Velen van ons werden grootgebracht in families waar verslavingen bestonden, maar sommigen van ons niet. Hoe dan ook, we hebben allemaal ondervonden dat codependence een zeer diepgeworteld, dwangmatig gedragspatroon is en dat het voortkomt uit ons soms enigszins, soms extreem disfunctionele familiesysteem. We hebben allemaal in ons leven het pijnlijke trauma van de leegte van onze kindertijd en onze relaties ervaren.

We probeerden anderen, onze partners, vrienden en zelfs onze kinderen te gebruiken als onze enige bron van identiteit, waarde en welzijn, en als een manier om de emotionele schade van onze jeugd te herstellen. In ons leven kunnen ook andere ernstige verslavingen een rol gespeeld hebben, die we gebruikt hebben om met onze codependence om te gaan.

We hebben allemaal geleerd om te overleven, maar in CoDA leren we te léven. Door de twaalf stappen en principes van CoDA toe te passen in onze relaties en in ons dagelijks leven kunnen we ons losmaken van onze zelfdestructieve levensstijl. Het is een individueel groeiproces. Ieder van ons ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo en zal dat blijven doen zolang we ons elke dag openstellen voor Gods wil. Door onze ervaringen met elkaar te delen vinden we herkenning. Dit helpt ons om de emotionele banden met het verleden en de dwangmatige controle van het heden los te laten.

Hoe traumatisch je verleden of hopeloos je heden ook mag lijken, er is hoop op een nieuw begin in het programma van Co-Dependents Anonymous. Je hoeft niet langer te steunen op anderen als een macht groter dan jezelf. In plaats daarvan kun je hier een nieuwe innerlijke kracht vinden om te zijn zoals God het gewild heeft: waardevol en vrij.